Nareddula Rajeev Reddy
  In the service of the Lord Sri Venkateswara (my God) and the Great India [my Country]. 
Venkata Krishna Reddy Nareddula

SAIL Previous Years Placement Papers Questions and Answers

Steel production company


SAIL - Whole Test Paper Placement Paper Question and Answers

SAIL Management Trainee Electronics Model Questions And Answers
This paper contains generally asked questions in three different sections such as:
  • Aptitude
  • Technical
  • General Knowledge

a) Aptitude Questions:
1. Jagan went to another town covering 240 km by car moving at 60 kmph. Then he covered 400km by train moving at 100 kmph and then rest 200 km he covered by a bus moving at 50 kmph. The average speed during
the whole journey was:
80 kmph
70 kmph
75 kmph
72 kmph
Answer: 1

2. A shopkeeper buys 144 eggs at 90 paise each. In the way 20 eggs were broken. He sold the remaining eggs at Rs. 1.20 each. The percentage gain or loss is
14.8% gain
12.9% gain
8.5% gain
4.8% gain
Answer: 2

3. Perimeter of the back wheel = 9 feet, front wheel = 7 feet on a certain distance, the front wheel gets 10 revolutions more than the back wheel .What is the distance?
123
315
310
320
Answer : 2

4. A shop gives 10% discount on the purchase of an item. If paid for in cash immediately, a further discount of 12% is given. If the original price of the item is Rs. 250, what is the price of the article if a cash purchase is made?
Rs. 200
Rs. 195
Rs. 198
Rs. 190
Answer:3

5. Perimeter of front wheel =30, back wheel = 20. If front wheel revolves 240 times. How many revolutions will the back wheel take?
350
320
310
360
Answer: 4

6. 20% of a 6 litre solution and 60% of 4 litre solution are mixed. What percentage of the mixture of solution
3%
36%
20%
15%
Answer: 2

7. City A's population is 68000, decreasing at a rate of 80 people per year. City B having population 42000 is increasing at a rate of 120 people per year. In how many years both the cities will have same population?
140
150
130
160
Answer: 3

8. A pipe of 2 inch diameter fills the water tank in one hour. If the diameter of the pipe is 4 inch in what time will the pipe fill the same tank?
10 minutes
15 minutes
30 minutes
45 minutes
Answer: 2

9.Two cars are 15 kms apart. One is turning at a speed of 50kmph and the other at 40kmph . How much time will it take for the two cars to meet?
1/2
2/3
3
3/2
Answer: 4

10. A person wants to buy 3 paise and 5 paise stamps costing exactly one rupee. If he buys which of the following number of stamps he won't able to buy 3 paise stamps.
6
9
10
4
Answer: 2

11. A horse is tied at the corner of a rectangular field, whose length is 20m and width is 16m with a rope whose length is 14m. Find the area which the horse can graze?
156 sq.m.
154 sq.m.
164 sq.m.
144 sq.m.
Answer:2

12. There are 12 boys and 15 girls, How many different dancing groups can be formed with 2 boys and 3 girls.
1
2
4
5
Answer :3

13. Which of the following fractions is less than 1/3
22/62
15/46
2/3
1
Answer: 2

14. There are two circles, one circle is inscribed and another circle is circumscribed over a square. What is the
ratio of area of inner to outer circle?
2:1
1:3
1:2
1:4
Answer: 3

15. Three types of tea the a,b,c costs Rs. 95/kg,100/kg and70/kg respectively. How many kgs of each should be blended to produce 100 kg of mixture worth Rs.90/kg, given that the quntities of band c are equal
70,15,15
50,25,25
60,20,20
40,30,30
Answer: 2

16. The area of a triangle is equal to the area of a square whose each side is 60 metres. The height of the triangle is 90 metres. The base of the triangle will be
75 m
85 m
65 m
80 m
Answer: 4

17. Sam and Rita was sitting in a park in the evening looking at the sunset to the horizon. What is the direction of their right hand side?
East
West
North
South
Answer: 2

18. It takes 40 men eight days to earn Rs. 2000.How many men will earn Rs.200 in two days?
10
14
16
20
Answer: 3

19. Ten men can finish construction of a wall in eight days. How much men are needed to finish the work in half-a-day?
80
100
120
160
Answer: 4

20. It was Wednesday on July 15, 1964. What was the day on July 15, 1965?
Thursday
Tuesday
Friday
None of these
Answer: 1


b) Technical Questions:
1. Two coils in differential connection have self-inductance of 2 mH and 4 mH and a mutual inductance of 0.15 mH. The equivalent inductance of the combination is
5.7 mH
5.85 mH
6 mH
6.15 mH.
Answer: 1

2. Opto-couplers combine
SITs and BJTs
IGBTs and MOSFETS
Power transformers and silicon transistor
Infrared light-emitting diode and a silicon photo transistor
Answer: 4

3. In TV system, vertical pulses are separated out from horizontal pulses by the use of
integrator
differentiator
sweep credit
sync separator
Answer: 4

4. Two point charges Q and -Q are located on two opposite corners of a square as shown in figure. If the potential at the corner A is taken as 1V, then the potential at B, the center of the square will be
Zero
(1/2)^1/2V
1 V
(2)^1/2V
Answer: 3

5. Frequency in the UHF range propagate by means of
Ground waves
Sky waves
Surface waves
Space waves.
Answer: 4

6. The efficiency of a chopper can be expected in the range
50 to 55 percent
65 to 72 percent
82 to 87 percent
92 to 99 percent
Answer: 4

7. The function of diplexer bridge in a TV transmitter is
to prevent the loading of several transmitters by video transmitter
to increase the bandwidth
to increase the power output
to increase the efficiency of transmission.
Answer: 1

8. Pure metals generally have
high conductivity and low temperature coefficient
high conductivity and large temperature coefficient
low conductivity and zero temperature coefficient
low conductivity and high temperature coefficient
Answer:4

9. The number of LED displays in duration in logic probe are?
1
2
4
1 or 2
Answer: 2

10. Which of these are two state device?
Lamp
magnetic tap
punched card
All the above
Answer: 4

11. A current transducer respond to?
steady current only
pulsating current only
both pulasting and steady
none of these
Answer: 2

12. -ogic analyser is?
a multi channel oscilloscope
similar to logic pulser
similar to current tracer
none of above
Answer: 1

13. The output impenitence of a logic pulser is?
-ow
High
.ay be low or high
$anht say
Answer: 1

14. $urrent I0 in the given circuit will be
10 A
3.33 A
20 A
2.5 A
Answer: 2

15. In the given circuit voltage 7 is reduced to half. The current will become
I 2
2 I
1.5 I
I ȼR2    9-   9$ 2
Answer: 1

16. The function          3 s           has
                         s   1   s   2
one zero, two poles
no zero, one pole
no zero, two poles
one zero, no pole
Answer: 1

17. The diameter of an atom is of the order
10-6 m
10-10 m
10-15 m
10-21 m
Answer: 2

18. .If the d.c. valve of a rectified output is 300 V & peak to peak ripple voltage is 10 V, the ripple factor is
1.18%
3.33%
3.36%
6.66%
Answer: 2

19. .Compared to a CB amplifier the CE amplifier has higher
current amplification
output dynamic resistance
leakage current
input dynamic resistance
all of the above
Answer: 5

20. Which of the following binary number is equivalent to BCD?
1010
1000
1001
None of these
Answer: 4


c) General Knowledge Questions
1. Which pass was opened between India and China for trade?
Nathula
Khardungla
Chumbi
Solang
Answer: 1

2. ‘Threat of global warming’ is increasing due to increasing concentration of:
Ozone
Nitrous oxide
Sulphur dioxide
Carbon dioxide
Answer: 4

 3. The Finance Commission is primarily concerned with recommending to the President about :
The principle governing grants-in-aid to be given to the States
Distributing the net proceeds of the taxes between the Centre and the States
Neither nor
Both and
Answer: 4

4. The ball used in which of the games is usually oval in shape?
Rugby
Golf
Polo
Volleyball
Answer: 1

5. Rajya Sabha can delay the Finance Bill sent for its consideration by the Lok Sabha for a maximum period of :
One month
One year
Seven days
Fourteen days
Answer: 4

6. Who is known a the first Law Officer of India?
Chief Justice of India
Law Minister of India
Solicitor General of India
Law Secretary
Answer: 3

7. Nathu La Pass is situated in which state?
Arunachal Pradesh
Assam
Meghalaya
Sikkim
Answer:4

8. .As per recommendations of the Twelfth Finance Commission,percentage share of States of the shareable central taxes is?
28.5
29.5
30.5
32.4
Answer: 3

9. In India, national income is estimated by :
Planning Commission
Central Statistical Organization
Indian Statistical Institute
National Sample Survey Organization
Answer: 2

10. Which one of the following is the time limit for the ratification of an emergency period by the Parliament?
14 days
1 month
3 months
6 months
Answer: 2

11. .Which one of the following is not an objective of fiscal policy of Indian Government?
Full employment
Price stability
Regulation of inter-State trade
Equitable distribution of wealth and income.
Answer: 3

12. How many times has Financial Emergency been declared in India so far?
5 times
4 times
Once
Never
Answer: 4

13. What is earlier name of the present ‘National Library in Kolkata’?
Imperial library
British library
Royal library
Albert library
Answer: 1

14. Which one of the following motions can the Council of Ministers in India move?
No Confidence Motion
Censure Motion
Adjournment Motion
Confidence Motion
Answer: 4

15. The capital of Mauritius is
Male
Kabul
Suva
Port Louis
Answer: 4

* To get File; clear, download the SAIL Previous Years Placement Papers Questions and Answers.

* Ask us, what you want? You will get it within 48 hours.