MU-SIGMA Recruitment Questions and Answers with Explanations PDF

Source: Campus Placement Tricks - Useful and helpful for Recruitment Tests.

www.matterhere.com - Nareddula Rajeev Reddy (NRR)

MU-SIGMA DATA INTERPRETATION QUESTIONS SET-2 Campus Placement Tricks
1. The foreign exchange reserves in 1997-98 was how many times that in 1994-95
A. 1.5 
B. 2 
C. 3.5 
D. 2.6
Answer and Explanation
Answer: Option A Explanation: Required Ratio =5040/3360=1.5

2. What was the percentage increase in the foreign exchange reserves in 1997-98 over 1993-94?
A. 80% 
B. 90% 
C. 100% 
D. 110%
Answer and Explanation
Answer: Option C Explanation: Foreign exchange reserve in 1997-98 = 5040 million US $ Foreign exchange reserve in 1993-94 = 2520 million US $
Increase = 5040 - 2520 = 2520 million US $
Percentage Increase =2520/2520∗100=100%

3. For which year, the percent increase of foreign exchange reserves over the previous year is the highest? 
A. 1994-95 
B. 1995-96 
C. 1998-99 
D. 1992-93
Answer and Explanation
Answer: Option D Explanation: Before solving this, put a clever eye on the chart, just calculate for those years which are actually having increase if we compare to previous year. These years are 1992-93, 1994-95, 1996-97, 1997-98
so let us calculate the percentage increase of these years compared to previous years:
i. For year 1992-93 =[(37/20−26/40)/(26/40)]∗100=40.91% ii. For year 1994-95 =[(33/60−25/20)/(25/20)]∗100=33.33% iii. For year 1996-97 =[(43/20−31/20)/(31/20)]∗100=38.46% iv. For year 1997-98 =[(50/40−43/20)/(43/20)]∗100=16.67%

4. The foreign exchange reserves in 1996-97 were approximately what percent of the average foreign exchange reserves over the period under review?
A. 80% 
B. 100% 
C. 125% 
D. 130%
Answer and Explanation
Answer: Option C Explanation: First get the average of these 8 years. Which is, (2640+3720+2520+3360+3120+4320+5040+3120)/8 = 3480 million US $
Foreign exchange reserves in 1996-97 = 4320 million US $
Required Percentage = (4320/3480∗100)%=125%

5. The ratio of the number of years, in which the foreign exchange reserves are above the average reserves, to those in which the reserves are below the average is:
A. 3:5 
B. 2:3 
C. 4:7 
D. 3:7
Answer and Explanation
Answer: Option A Explanation: Average foreign exchange reserves over the given period is = 3480 million US $
The country had reserves above 3480 million US $ during the years 1992-93, 1996-97 and 1997-98. So three years is was above the average and for rest of five years it was below the average So required ratio is 3:5

1. Total sales of the branches B1, B3 and B5 together for both the years (in thousand numbers) is:
A. 550 
B. 560 
C. 570 
D. 580
Answer and Explanation
Answer: Option B Explanation: Total sales of branches B1, B2 and B5 for both the years (in thousand numbers is)= (80+105)+(95+110)+(75+95) = 560

2. Total sales of branch B6 for both the years are what percent of the total sales of the branch B3 for both the years?
A. 73.17% 
B. 72.17% 
C. 71.17% 
D. 70.17% 
Answer and Explanation
Answer: Option A Explanation: Required Percentage = [(70+80)/(95+110)∗100]%=150/205∗100%=73.17%

3. What is the average sale of all the branches (in thousand numbers) for the year 2000?
A. 68 
B. 74 
C. 78 
D. 80
Answer and Explanation
Answer: Option D Explanation: Average sale of all the branches for the year 2000 is (80+75+95+85+75+70) /6 = 80

4. What is the ratio of the total sales of branch B2 for both the years to the total sales of the branch B4 for both the years?
A. 4:9 
B. 4:11 
C. 7:9 
D. 7:11
Answer and Explanation
Answer: Option C Explanation: Required Ratio = (75+65)/(85+95)=140/180=7/9=7:9

5. What percent of the average sales of branches B1, B2 and B3 in 2001 is the average sales of the branches B1, B3 and B6 in 2000?
A. 83.5% 
B. 87.5% 
C. 88.5% 
D. 89.5%
Answer and Explanation
Answer: Option B Explanation: Average sales (in thousand numbers) of branches B1, B3 and B6 in 2000 are
=(80+95+70)/3=245/3
Average sales (in thousand numbers) of branches B1, B2 and B3 in 2001 are
=(105+65+100)/3=280/3
Required Percentage =[(245/3)/(280/3)∗100]%=(245/280∗100)%=87.5%

1. What is the difference between the productions of Company Z in 1998 And Company Y in 1996?
A. 10,00,000 tonnes 
B. 15,00,000 tonnes 
C. 20,00,000 tonnes 
D. 25,00,000 tonnes
Answer and Explanation
Answer: Option C Explanation: As per bar chart, Difference will be [45-25]*100000 = 20, 00,000 tonnes
please note: we multiplied it by 100000, because graph is given in "lakh" tonnes

2. What is the ratio of the average production of Company X in the period 1998-2000 to the average production of company Y in the same period?
A. 23:25 
B. 24:27 
C. 25:26 
D. 27:29
Answer and Explanation
Answer: Option A
Explanation: Average production of Company X in the period 1998-2000
=[(25+50+40)/3]=(115/3)lakh tonnes
Average Production of company Y in the period 1998-2000
=[(35+40+50)/3]=(125/3)lakh tonnes
Required Ratio =115/3:125/3=115/125=23/25=23:25

3. What is the percentage increase in the production of Company Y from 1996 to 1999?
A. 40% 
B. 50% 
C. 55% 
D. 60%
Answer and Explanation
Answer: Option D Explanation: To get the percentage increase in the something, we have to first get the difference between the final value and initial value, then we can get the calculate that difference is what percentage of "initial value"
So let us solve it,
Percentage increase in the production of Company Y from 1996 to 1999
= [(40−25)/25∗100]% =[15/25∗100]%= 60%

4. The average production for five years was maximum for which Company?
A. X 
B. Y 
C. Z 
D. X and Z
Answer and Explanation
Answer: Option D Explanation: Average production in (lakh tonnes) for three companies are: Company X = (30+45+25+50+40) /5 = 190/5 = 38
Similarly for Y it is 37 and for Z it is 38
So for X and Z it is equal and maximum

5. For which of the following years, the percentage rise/fall in production from the previous years in maximum for Company Y?
A. 2000 
B. 1999 
C. 1997 
D. 1998
Answer and Explanation
Answer: Option C Explanation: Percentage changes (rise/fall) in the production of Y in comparison to the previous year, for different years are:
For 1997 = [(35−25)25∗100] =40%
For 1998 = [(35−35)35∗100] =0%
For 1999 = [(40−35)35∗100] =14.29%
For 2000 = [(50−40)40∗100] =25%
So maximum percentage is for year 1997

6. In which year the percentage of production of Company Z to the production of company Y is maximum? 
A. 1998 
B. 1996 
C. 2000 
D. 1999
Answer and Explanation
Answer: Option B Explanation: The percentages of production of Company Z to the production of Company Y in various years is as: Note: Small thing which should always be taken care of, is to find percentage of which company to which company, I mean the order. As in this question Company Z to the Company Y. So let us solve it,
For 1996 = (35/25∗100) % = 140%
For 1997 = (40/35∗100) % = 114.29%
For 1998 = (45/35∗100) % = 128.57%
For 1999 = (35/40∗100) % = 87.5%
For 2000 = (35/50∗100) % = 70%
So for 1996 the percentage is highest.

1. In how many of the given years was the production of fertilizers more than average production of the given years?
A. 4 
B. 3 
C. 2 
D. 1
Answer and Explanation
Answer: Option A Explanation: Average production (in 10000 tonnes) over the given years will be
(25+40+60+45+65+50+75+80)/8 = 55
So the production in the years 1997, 1999, 2001 and 2002 are more than the average production.

2. The average production of 1996 and 1997 was exactly equal to the average production of which of the following pair of the years?
A. 1999 and 2000 
B. 2000 and 2001 
C. 1995 and 1999 
D. 1995 and 2001
Answer and Explanation
Answer: Option D Explanation:
Average production of 1996 and 1997 (in 10000 tonnes) was
(40+60)/2=50
Now for other given years it was
a. For 1999 and 2000 =(65+50)/2=57.5 b. For 2000 and 2001 =(50+75)/2=62.5 c. For 1995 and 1999 =(25+65)/2=45 d. For 1995 and 2001 =(25+75)/2=50
So it is equal to the year 1995 and 2001

3. What was the percentage decline in the production of fertilizers from 1997 to 1998?
A. 23% 
B. 25% 
C. 26% 
D. 27.5%
Answer and Explanation
Answer: Option B Explanation: Percentage we can get easily by getting the difference between two and then by finding that difference is what percent of the initial value. So let us solve:
Percentage =(45−60)/60∗100%= -25%
So there was decline of 25% from the year 1997 to 1998.

4. In which year the percentage increase in production as compared to previous year is maximum?
A. 1997 
B. 1996 
C. 1999 
D. 2001
Answer and Explanation
Answer: Option B Explanation: Let find the percentage increase in production compared to previous year for different years:
In 1997 =(60−40)/40∗100%=50%
In 1996 =(40−25)/25∗100%=60%
In 1999 =(65−45)/45∗100%=44.44%
In 2001 =(75−50)/50∗100%=50%
So percentage increase is maximum in 1996.

5. What was the percent increase in production of fertilizers in 2002 compared to that in 1995?
A. 180% 
B. 200% 
C. 220% 
D. 240%
Answer and Explanation
Answer: Option C Explanation: Required Percentage will be
(80−25)/25∗100%=220%

1. The sales have increased by nearly 55% from 1995 to 2000 in the case of?
A. Lipsticks 
B. Nail Enamels 
C. Shampoos 
D. Conditioners
Answer and Explanation
Answer: Option C Explanation: To solve bar graph or any other type of data interpretation questions, it is very important to make use of our eyes too, by having a look on graph we can solve many questions quickly,
sometimes it helps us get the correct answers or sometimes it helps us eliminate few options from the given options.
So let us solve now, if you see graph, it is really visible that shampoo is the right answer.
But still let’s solve for the sake of explanation.
Lipsticks= [(48.17−20.15)/20.15∗100]%= 139.06%
Nail Enamels= [(37.76−5.93)/5.93∗100]%= 536.76%
Shampoos= [(12.21−7.88)/7.88∗100]%= 54.95%
Conditioners= [(10.19−5.01)/5.01∗100]%= 103.39%
So Shampoo is approx 55%

2. During the period 1995-2000, the minimum rate of increase in sales is the in the case of?
A. Lipsticks 
B. Nail Enamels 
C. Shampoos 
D. Conditioners
Answer and Explanation
Answer: Option C Explanation: Lipsticks= [(48.17−20.15)/20.15∗100]%= 139.06%
Nail Enamels= [(37.76−5.93)/5.93∗100]%= 536.76%
Shampoos= [(12.21−7.88)/7.88∗100]%= 54.95%
Conditioners=[(10.19−5.01)5.01∗100]%= 103.39%
So Shampoo is having minimum increase

3. The sales of lipsticks in 2000 were by what percent approximately more than the sales of nail enamels in 2000?
A. 24% 
B. 28% 
C. 32% 
D. 36%
Answer and Explanation
Answer: Option B
Explanation: Percentage= [(48.17−37.76)/37.76∗100]%= 27.57%
which is approximately equal to 28 %

4. The sales of conditioners in 1995 were by what percent approximately less than the sales of shampoos in 1995?
A. 24% 
B. 28% 
C. 32% 
D. 36%
Answer and Explanation
Answer: Option D Explanation: Percentage= [(7.88−5.01)/7.88∗100]%= 36.42%
which is approximately 36%

5. What is the approximate ratio of the sales of nail enamels in 2000 to the sales of Talcum powder in 1995?
A. 5:2 
B. 3:7 
C. 7:3 
D. 9:11
Answer and Explanation
Answer: Option A Explanation: Required ratio will be
37.16/14.97=2.5 =5:2

1. For which year the percent (rise/fall) in production from the previous year is the maximum for the flavour Y?
A. 1996 
B. 1997 
C. 1998 
D. 1999
Answer and Explanation
Answer: Option B Explanation: The percentage rise/fall in production from the previous year for flavour Y during previous years are:
In 1996 =[(60−55)/55∗100] =9.09%
In 1997 =[(60−50)/60∗100] =16.67%
In 1998 =[(55−50)/55∗100] =9.09%
In 1999 =[(55−50)/55∗100] =9.09%
So maximum fall is in 1997

2. For which flavour was the average annual production maximum in given period of time?
A. Z 
B. X 
C. Y 
D. X and Z
Answer and Explanation
Answer: Option C
Explanation: Average annual productions over the given period for various flavours are:
For X = (50+40+55+45+60+50)/6= 50lakh bottles
For Y = (55+60+50+55+50+55)/6= 54.17lakh bottles
For Z = (45+50+60+60+45+40)/6= 50lakh bottles
So Maximum average is for Y

3. The total production of flavour Z in 1997 and 1998 is what percent of the total production of flavour X in 1995 and 1996?
A. 125.33% 
B. 128.33% 
C. 131.33% 
D. 133.33%
Answer and Explanation
Answer: Option D Explanation: Required Percentage will be
[(60+60)/(50+40)]∗100%=120/90∗100%=133.33%

4. What is the difference between the average production of flavour X in 1995, 1996 and 1997 and the average production of the flavour Y in 1998, 1999 and 2000?
A. 50,000 bottles 
B. 55,000 bottles 
C. 1,000,00 bottles 
D. 1,100,00 bottles
Answer and Explanation
Answer: Option C Explanation: Average production of flavour X in 1995, 1996 and 1998 is
[(50+40+55)/3] = (145/3) lakh bottles
Average production of flavour Y in 1998, 1999 and 2000 is
[(55+50+55)/3] = (160/3) lakh bottles
Difference = 160/3−145/3 = 15/3 = 5
So it will be 5 lakh bottles, which is 500000 bottles

5. What was the approximate decline in the production of flavour Z in 2000 as compared to production in 1998?
A. 30% 
B. 31% 
C. 32% 
D. 33%
Answer and Explanation
Answer: Option D Explanation: Percentage decline in the production of the flavour Z in 2000 as compared to production in 1998 will be
= [(60−40)/60∗100]=33.33%
which is approximately equal to 33%

1. Total sales of copper in 2003 and 2004 constitute what percentage of the average sales of silver in 2004 and 2005. 
A. 150% 
B. 160% 
C. 155% 
D. 175% E. 180%
Answer and Explanation Answer: Option B
Explanation:
Total sales of copper in 2003 and 2004= 160+160= 320 tonnes Average sales of silver in 2004 and 2005= (180+220)/2= 200 tonnes Percentage= (320/200)*100= 160%

2. What will be the sales of gold in 2006 if it’s equal to the average sales of gold in 2002, 2004 and 2005 together? 
A. 88 2/3 
B. 83 1/3 
C. 88 1/3 
D. 83 2/3 
E. 83 2/5
Answer and Explanation Answer: Option B
Explanation:
Average sales of gold in 2002, 2004 and 2005 together= (60+110+80)/3=250/3=83 1/3

3. What will be the total sales of all three in 2006 if it is equal to the 1.5 times the sum of average sales of silver in 2002-2003 and copper in 2003-2004? 
A. 424.4 
B. 444.5 
C. 442.5 
D. 454.5 
E. 445.2
Answer and Explanation Answer: Option C
Explanation:
Sum of average sales of silver in 2002-2003 and copper in 2003-2004 = (110+160)/2+ (160+160)/2 =135+160=295 1.5 times 295= 1.5*295= 442.50

4. Sales of silver in all four years constitute what percentage of the total sales of gold and copper in 2003-2004. 
A. 143% 
B. 141% 
C. 136% 
D. 134% 
E. 131%
Answer and Explanation Answer: Option D
Explanation:
Sales of silver in all four years=670tonnes Total sales of gold and copper in 2003-2004=500 tonnes Percentage= (670/500)*100= 134%

5. What is the ratio between the total sales of silver in 2003-2004 to the difference between the average sales of copper and gold in 2002-2003 is? 
A. 68:25 
B. 25:68 
C. 34:13 
D. 41:15 
E. 13:34
Answer and Explanation Answer: Option A
Explanation:
Sales of silver in 2003-2004=340 Difference between the average sales of copper and gold in 2002-2003 is(220+160)/2- (60+80)/2 =190-65=125 Ratio is 340:125=68:25

* To get figures and more, download the MU-SIGMA Recruitment Questions and Answers with Explanations PDF.

Campus HR Interviews MU-SIGMA Data Interpretation Data Analysis Test / Exam Technical Solved Placement Papers Questions and Answers with Explanation PDF