MU-SIGMA Puzzles Questions and Answers with Explanations PDF

Update Google Drive App

Source: Campus Placement Tricks - Useful and helpful for Recruitment tests.

www.matterhere.com - Nareddula Rajeev Reddy (NRR)

MU-SIGMA PUZZLES

1. (0,0) to (N,N) grid is there. You can move up and right from (0,0) to (N,N). How many paths are there? A) N B) N2 C) N! D) (2N)!/ (N! N!)
[Ans: D Similarly for rectangular grid - its (M+N)! / (M! N!)]

2. There are 3 baskets. One of them has apples, one has oranges only and the other has mixture of apples and oranges. The labels on their baskets always lie. (I.e. if the label says oranges, you are sure that it doesn't have oranges only, it could be a mixture) The task is to pick one basket and pick only one fruit from it and then correctly label all the three baskets.
HINT. There are only two combinations of distributions in which ALL the baskets have wrong labels. By picking a fruit from the one labelled MIXTURE, it is possible to tell what the baskets have.

3. You have 8 balls. One of them is defective and weighs less than others. You have a balance to measure balls against each other. In 2 weightings how do you find the defective one?
[Ans: Hint.
Divide the balls in 3 parts. 3+3+2.
Weigh (3, 3) balls, that is the 1st and the 2nd set. If they are equal, the defective or the lightest ball in within the other 2 balls.]

4. Why is a manhole cover round?
HINT. The diagonal of a square hole is larger than the side of a cover!
Alternate answers: 1. Round covers can be transported by one person, because they can be rolled on their edge. 2. A round cover doesn't need to be rotated to fit over a hole.

5. How many cars are there in the USA?

6. We have N balls and have to put in k boxes. How many ways are there to put in boxes A) NCK B) N!/K!
[Ans. B] 

7. You have three bags, each containing two marbles. Bag A contains two white marbles, Bag B contains two black marbles, and Bag C contains one white marble and one black marble. You pick a random bag and take out one marble. It is a white marble. What is the probability that the remaining marble from the same bag is also white?

8. By moving one of the following digits, make the equation correct. 62 - 63 = 1
[Ans. 26 - 63 = 1 ]

9. You have a fox, a chicken and a sack of grain. You must cross a river with only one of them at a time. If you leave the fox with the chicken he will eat it; if you leave the chicken with the grain he will eat it. How can you get all three across safely?
[Ans. Take the chicken over first. Go back and bring the grain next, but instead of leaving the chicken with the grain, come back with the chicken. Leave the chicken on the first side and take the fox with you. Leave it on the other side with the grain. Finally, go back over and get the chicken and bring it over.]

10. What is special about the following sequence of numbers? 8 5 4 9 1 7 6 10 3 2 0
[Ans. The numbers are in alphabetical order. (eight, five, four, nine, one, seven, six, ten, three, two, zero) ]

11. What seven-letter word has hundreds of letters in it?
[Ans. Hundred]

12. If you had a ton of feathers and a ton of stones which would be heavier?
[Ans. Neither. They both weigh a ton.]

13. Tom's mother has three children. One is named April, one is named May. What is the third one named?
[Ans. Tom]

14. Two women apply for a job. They are identical and have the same mother, father and birthday. The interviewer asks, "Are you twins?" to which they honestly reply, "No". How is this possible?
[Ans. They are triplets.]

15. How far can a dog run into the forest?
[Ans. Halfway. After that it will be running out of the forest.]

16. What number comes next? 2, 2, 4, 12, 48, ___
[Ans. 240. To get the number, multiply the previous number in the series by its position. 48 is in the 5th position, so 48 × 5 = 240]

17. If: f(2, 3) = 10 ; f(7, 2) = 63; f(6, 5) = 54; f(8, 4) = 96; then f(9, 7) = ?
[Ans. f(n,m) = (n + m) * n e.g. f(2,3) = (2 + 3) * 2 = 10 Hence, f(9,7) = (9 + 7) * 9 = 144

18. Name three consecutive days without using the words Wednesday, Friday, or Sunday.
[Ans. Day Before Yesterday, Yesterday and today]

19. A plane crashed on the border or US and Canada. Where do they bury the survivors?
[Ans. You don't bury survivors]

20. Five pigeons are sitting on a fence. The farmer comes out and shoots one. How many are left?
[Ans. None, they all flew away because of the noise]

21. 5 cats can catch 5 mice in 5 minutes. How many cats does it take to catch 100 mice in 100 minutes?
[Ans. 5 cats. The same five could keep catching 5 mice every 5 minutes for 100 minutes.]

22. On Sunday, how many TOI Newspapers will be sold in Bhubaneswar?
[Ans. On Sundays, all the offices are closed and so no newspaper will reach the offices. Regarding Hostels, they are around 30 engineering colleges in Bhubaneswar and all of them have around 540 students living in hostels (except KIIT) with 3 living in each room. There are around 600 families living in the city. So, it gives 270+600 = 870 people. Regarding KIIT, there are 10 boys’ hostels and 4 girl’s hostels with 300 rooms in each hostel. So, it gives around 4200. So the total newspapers sold in Bhubaneswar will be around 4200+870 = around 5500.]

* To get figures, tables, answers and more, download the MU-SIGMA Puzzles Questions and Answers with Explanations PDF.

Like our Facebook


WhatsApp - Group

Message 'ADD ME'
@ +91- 7893356131