MU-SIGMA DATA INTERPRETATION QUESTIONS SET-3 Campus Placement Tricks
The following Pie chart shows the percentage of Literate and Illiterate males and females in a city. Answer the question based on this pie chart.
1. What is the difference between the number of Literate Males and Literate Females, If total number is 2, 50,000?
A. 3500 B. 4500 C. 5000 D. 6000
Answer: Option C Explanation: Difference = (35%of 250000)-(33% of 250000) = (35% - 33%) of 250000 = 2% of 250000 = 2/100 * 250000 = 5000
The following pie chart shows the percentage distribution of the expenditure incurred in publishing a book. Study the pie chart and answer the following questions.
1. What is the central angle of the sector corresponding to the expenditure incurred on Royalty?
A. 54 degree B. 48 degree C. 45 degree D. 40 degree
Answer: Option A Explanation: Central angle corresponding to the royalty will be, 15% of 360 degree = 15/100*360 = 3*18 = 54 degree
2. Which two expenditures together have a central angle of 108 degree in pie chart?
A. Binding cost + Royalty cost B. Printing cost + Paper cost C. Binding cost + Transportation cost D. Printing cost + Transportation cost
Answer and Explanation
Answer: Option D Explanation: This type of question can be solved; first by getting 108 degree is what percent of 360, then choosing the correct option. So let us solve,
108 is what percent of 360 ? =108/360∗100%=30% of expenditure
So from the options given, it is clear that Printing cost (20%) + Transportation cost (10%) = 30%
3. If the difference between the two expenditures are represented by 18 degree in the pie chart, then which option of following can be correct?
A. Binding cost and Royalty cost B. Paper cost and Printing cost C. Paper cost and Royalty D. Royalty and Promotion cost
Answer and Explanation
Answer: Option B Explanation: 18 is what percent of 360?
= 18/360∗100%=5%
So Paper cost and Printing cost is the answer because (25% - 20%) = 5 %
4. If for a edition of a book, the cost of paper is Rs. 56250, then find the promotion cost for this edition?
A. Rs 21500 B. Rs 22300 C. Rs 22500 D. Rs 22700
Answer and Explanation
Answer: Option C Explanation: We are having the ratios of the percentage of two (from pie chart) also having cost of one. So we can solve it in an easy way as,
25:10 = 56250:p
⇨ p = (56250∗10/25) = Rs.22500
5. If for the certain quantity of books, the publisher has to pay Rs 30,600 as printing cost, then what will be the amount of royalty to be paid for these books?
A. Rs 22650 B. Rs 22750 C. Rs 22850 D. Rs 22950
Answer and Explanation
Answer: Option D
Explanation: Let the royalty of to be paid for these books be Rs r. then
20:15 = 30600: r
=> r = 30600∗15/20
=> r = 22950
6. If 5500 copies are published and the transportation cost on them amounts to Rs. 82500, then what should be the selling price of the book so that the publisher can earn a profit of 25 %?
A. Rs 180.50 B. Rs 182.50 C. Rs 183.50 D. Rs 187.50
Answer and Explanation
Answer: Option D Explanation: For the publisher to earn a profit of 25%, S.P. = 125% of C.P. Also transportation Cost = 10% of C.P. Let the S.P. of 5500 books be Rs x.
10:125=82500:x =>x=125∗82500/10
=>x=1031250
S.P. of one book =1031250/5500=187.50
7. Royalty on the book is less than the printing cost by?
A. 20% B. 25% C. 30% D. 35%
Answer and Explanation
Answer: Option B Explanation: Printing cost of book = 20% of C.P. Royalty on book = 15% of C.P.
Difference = (20%-15%) = 5% of C.P.
Percentage Difference = (Difference in Printing Cost∗100) %= (5% of C.P.20% of C.P.∗100)% = 25%
The following pie-chart shows the sources of funds (in crores) to be collected by a company. Study the pie-chart and answers the question that follow.
1. If company could receive a total of Rs. 9695 crores as External Assistance, by what percent (approximately) should it increase the Market Borrowing to arrange for the shortage of funds?
A. 4% B. 6% C. 8% D. 10%
Answer: Option B Explanation: New funds = 11486 - 9695 = Rs. 1791 crores
Increase in requirement of market borrowing is 1791 crores
Now, 1791 crore is what percent of Market Borrowing
=1791/29952∗100% = 5.98% = 6% (approx)
2. Near about 20% of the funds are to be arranged through?
A. SPVS B. Annuity C. External Assistance D. Market borrowing
Answer and Explanation
Answer: Option C Explanation:
Total funds are = 29952+11486+5252+4910+6000 = 57600 crore
Now 20% of 57600 = 20/100 * 576000 = 11520 crore which is approximately equal to External Assistance
3. The central angle corresponding to Market Borrowing is:
A. 187.2 degree B. 183.2 degree C. 181.2 degree D. 180.2 degree
Answer and Explanation
Answer: Option A Explanation: Central angle corresponding to Market Borrowing
= (29952/57600∗360) = 187.2 degree
4. If the toll is to be collected through an outsourced agency by allowing a maximum 10% commission, how much amount should be permitted to be collected by the outsourced agency, so that the project is supported with Rs. 4,910 crores?
A. Rs 5401 crore B. Rs 5301 crore C. Rs 5201 crore D. Rs 5101 crore
Answer and Explanation
Answer: Option A Explanation: Amount required = (Funds required from toll) + (10% of these funds) = 4910 + 10% of (4910) = 4910 + (10/100)*4910 = 4910 + 491 = 5401 crore
5. The approximate ratio of the funds to be arranged through Toll and that through Market Borrowing is:
A. 1:6 B. 2:5 C. 3:7 D. 6:7
Answer and Explanation
Answer: Option A
Explanation: Required Ratio=4910/29952=16.1=1:6
Distribution of candidates who were enrolled for MBA entrance exam and the candidates (out of those enrolled) who passed the exam in different institutes is given in following pie chart. Answers the questions based on this pie chart.
[N.B: I had already uploaded shortcut techniques to solve this type of problem on my Facebook page.]
1. What percentage of candidates passes in the Exam from institute T out of the total number of candidates enrolled from the same institute?
A. 75% B. 80% C. 84% D. 90%
Answer and Explanation Answer: Option A Explanation: In this question, first we will find 8% of 8550 to get the total number of students enrolled in T, then we will calculate the 9% of 5700 to get students passes in T. then we will calculate their percentage, in short cut way we can do it as,
Percentage =((9% of 5700)/(8% of 8550)∗100 = 75%
2. What is the ratio of candidates passed to the candidates enrolled in the institute P?
A. 4:11 B. 5:11 C. 6:11 D. 7:11
Answer and Explanation
Answer: Option C Explanation: Required ratio =18% of 5700/22% of 8550=18∗5700/22∗8550=6/11=6:11
3. What is the percentage of candidates passed to the candidates enrolled for the institutes Q and R together?
A. 76% B. 80% C. 82% D. 86%
Answer and Explanation
Answer: Option B Explanation: Candidates passed from the institutes Q and R together = [13%+17%] of 5700 = 30% of 5700 Candidates enrolled from the institutes Q and R together = [15%+10%] of 8550 = 25% of 8550
Required Percentage = ((30% of 5700/25% of 8550)∗100)%= 80%
[N.B: I had already uploaded shortcut techniques to solve this type of problem on my Facebook page.]
4. Which institute has the highest percentage of candidates passed to the candidates enrolled?
A. V B. T C. Q D. R
Answer and Explanation
Answer: Option D Explanation: V = (15% of 5700/12% of 8550∗100) % = 83.33%
T = (9% of 5700/8% of 8550∗100) %=75%
Q = (17% of 5700/15% of 8550∗100) %=76.56%
R = (13% of 5700/10% of 8550∗100) %=86.67%
So R is maximum.
5. The number of candidates passed from institutes S and P together exceeds the number of candidates enrolled from institutes T and R together by:
A. 359 B. 379 C. 389 D. 399
Answer and Explanation
Answer: Option D Explanation: Required Difference = [(16% + 18%) of 5700]- [(8% + 10%) of 8550] = [(34% of 5700)-(18% of 8550)] = 1938 - 1539 = 399
Study the following table chart and answer the questions based on it. Expenditures of a Company (in Lakh Rupees) per Annum Over the given Years.
Year Salary Fuel and Transport Bonus Interest on Loans Taxes 1998 288 98 3.00 23.4 83 1999 342 112 2.52 32.5 108 2000 324 101 3.84 41.6 74 2001 336 133 3.68 36.4 88 2002 420 142 3.96 49.4 98
1. What is the average amount of interest per year which the company had to pay during this period?
A. Rs. 36.66 lakhs B. Rs. 36.36 lakhs C. Rs. 36.26 lakhs D. Rs. 36.06 lakhs
Answer and Explanation
Answer: Option A Explanation: Average amount of interest paid by the Company during the given period will be
(23.4+32.5+41.6+36.4+49.4)/5lakh=36.66 lakhs
2. The total amount of bonus paid by the company during the given period is approximately what percent of the total amount of salary paid during this period?
A. .5% B. 1% C. 1.5% D. 2%
Answer and Explanation
Answer: Option B Explanation: Here we simply need to calculate that bonus is what percent of salary. We will just sum all bonus and salary to get the percentage as below,
((3.00+2.52+3.84+3.68+3.96)/(288+342+324+336+420)∗100)%=(17/1710∗100)% =1%approx.
3. Total expenditure on all these items in 1998 was approximately what percent of the total expenditure in 2002?
A. 61% B. 47% C. 59% D. 69%
Answer and Explanation
Answer: Option D Explanation: Required percentage we can easily calculate from the above table chart. Required percentage will be,
((288+98+3.00+23.4+83) / (420+142+3.96+49.4+98) ∗ 100)%=( 495.4/713.36∗100)%=69.45%
4. Calculate the total expenditure of the company over these items during the year 2000 from the table chart given. A. Rs. 543.44 lakhs B. Rs. 544.44 lakhs C. Rs. 545.44 lakhs D. Rs. 546.44 lakhs
Answer and Explanation
Answer: Option B Explanation: Total expenditure of the Company during 2000
= Rs. (324 + 101 + 3.84 + 41.6 + 74) lakhs
= Rs. 544.44 lakhs.
5. The ratio between the total expenditure on Taxes for all the years and the total expenditure on Fuel and Transport for all the years respectively is approximately?
A. 4:13 B. 7:13 C. 10:13 D. 11:13
Answer and Explanation
Answer: Option C Explanation: Required Ratio will be
(83+108+74+88+98)/(98+112+101+133+142)=(451/586)=11.3=10/13
Study the following table carefully and answer the questions given below it:
Number of Different categories of vehicles sold in the country over the years (in thousands)
Year Heavy Light Commercial Vehicles Cars Jeeps Two Wheelers
1990 26 64 232 153 340 1991 45 60 242 172 336 1992 72 79 248 210 404 1993 81 93 280 241 411 1994 107 112 266 235 442 Total 331 408 1268 1011 1933
1. In which of the following years was the number of light commercial vehicles sold approximately 25% of the number of 2-wheelers sold?
A. 1991 B. 1992 C. 1993 D. 1994
Answer and Explanation Answer: Option D Explanation: In the year 1994, Number of light commercial vehicles sold were 112 Number of 2-wheelers sold were 442
So,
(112/442∗100)=25.33%
2. If the same percentage increase in the number of Heavy Vehicle as in 1994 over 1993 is expected in 1995, approximately how many heavy vehicles will be sold in 1995?
A. 141 B. 156 C. 176 D. 181
Answer and Explanation
Answer: Option A Explanation: In this question, by referring the table chart, first we need to calculate the increase(in percentage) in sale of Heavy Vehicle in 1994 over 1993
Heavy Vehicle sold in 1993 = 81 Heavy Vehicle sold in 1993 = 107
Increase = 107 - 81 = 26
Now 26 is what percent of 81 ?
(26/81∗100)%=32% approx.
So increase in sales were 32% in 1994, so to get the answer we need to calculate 132% of 107.
132/100∗107=141.24
3. The number of Heavy Vehicles sold in 1993 was approximately what percent of the total number of Vehicles sold in 1992?
A. 6% B. 7% C. 8% D. 9%
Answer and Explanation
Answer: Option C Explanation:
Required percentage = (8172+79+248+210+404∗100)%=(811013∗100)%=7.99%=8%approx
4. In which year was the number of 2-wheelers sold as a percentage of the total number of Vehicles sold during that year, the highest?
A. 1990 B. 1991 C. 1992 D. 1993
Answer and Explanation
Answer: Option A
5. The percentage increase in the sales in 1993 over the previous year was maximum for which of the following categories of vehicles?
A. Two Wheeler B. Jeeps C. Light Commercial Vehicles D. Cars
Answer and Explanation
Answer: Option C
The following table gives the sales of batteries manufactured by a company over the years. Study the table chart and answer the questions based on it.
Type Of Batteries(In thousands) Year 4AH 7AH 32AH 35AH 55AH Total 1992 75 144 114 102 108 543 1993 90 126 102 84 126 528 1994 96 114 75 105 135 525 1995 105 90 150 90 75 510 1996 90 75 135 75 90 465 1997 105 60 165 45 120 495 1998 115 85 160 100 145 605
1. What was the approximate percentage increase in the sales of 55AH batteries in 1998 compared to that in 1992?
A. 31% B. 33% C. 34% D. 36%
Answer and Explanation Answer: Option C Explanation: Increase is = 145-108 = 37
Now we need to calculate that 37 is what percent of 108.
(37/108∗100)%=34.25%
2. In the case of which battery, there was a continuous decrease in sales from 1992 to 1997?
A. 35 AH B. 4 AH C. 32 AH D. 7 AH
Answer and Explanation
Answer: Option D Explanation: After analysing table chart, it is clear that the sales of 7AH batteries have been decreasing continuously from 1992 to 1997.
3. What is the difference in the number of 35AH batteries sold in 1993 and 1997?
A. 39000
B. 40000
C. 43000
D. 49000
Answer and Explanation
Answer: Option A Explanation: Required difference = [(84 - 45) * 1000] = 39000.
4. The total sales of all the seven years is the maximum for which battery?
A. 35 AH
B. 4 AH
C. 7 AH
D. 32 AH
Answer and Explanation
Answer: Option D
Explanation: The total sales (in thousands) of all the seven years for various batteries are: For 4AH = 75 + 90 + 96 + 105 + 90 + 105 + 115 = 676 For 7AH = 144 + 126 + 114 + 90 + 75 + 60 + 85 = 694 For 32AH = 114 + 102 + 75 + 150 + 135 + 165 + 160 = 901 For 35 AH = 102 + 84 + 105 + 90 + 75 + 45 + 100 = 601 For 55 AH = 108 + 126 + 135 + 75 + 90 + 120 + 145 = 799.
Clearly, sales are maximum in the case of 32AH batteries.
No comments:
Post a Comment
Ask us, what you want ?