MU-Sigma Aptitude English Reasoning Solved Placement Papers PDF

Source: Campus Placement Tricks - Useful and helpful for Recruitment tests.

www.matterhere.com - Nareddula Rajeev Reddy (NRR)

MU-SIGMA PLACEMENT PAPERS
SOLUTIONS
APTITUDE
A, B, and C are three numbers, Let @(A, B)= Average of A and B *(A, B)=Product of A and B /(A, B)=A divided by B
1. If A=2 and B=4 the value of @( / (*(A,B),B),A) would be 
A) 2 
B) 4 
C) 6 
D) 16
Ans. 2 

2. Sum of A and B is given by 
A) *(@(A, B), 2) 
B) /(@(A,B),2) 
C) @(*(A,B),2) 
D) @(/(A,B),2)
Ans. A.

3. Let x<0, 0<y<1 which of the following is false: 
A) (x2-y2)has to be positive. 
B) yz can be less than one. 
C) xy can never be zero 
D) (y2-x2) is always negative
Ans. A.

4. If A’s income is 25% less than B’s, by what % is B’s income greater than that of A ? 
A) 35% 
B) 25% 
C) 30% 
D) None of these
Ans. D.

Directions for Questions Nos: 5 to 6
Kya-Kya is an island in the south pacific .The inhabitants of Kya-Kya always Answer any question with two sentences, one of which is always true and other is always false. 19 You are walking on a road and came to a fork. You asked the inhabitants Ram, Laxman, Lila,”Which road will take me to the village?” Ram says,”I never speak to strangers. I am new to this place” Laxman says,”I am married to Lila. Take the left road”. Lila says,”I am married to ram. He is not new to this place”

5. Which of the following is true? 
A) Left road takes you to the village 
B) Right road takes you to the village 
C) Lila is married to laxman 
D) None of above
Ans. A.
[Ans: Ram said he never talked to strangers, but he spoke to a stranger, this meAns that this statement is false, hence his other statement must be true, hence the second statement of Lila is false, hence her first statement is true that is she is married to ram, hence the first statement of Laxman is false, hence his second statement is true, that is take the left road.]
You find that your boat is stolen. You question three inhabitants of the island and they reply as follows: John says,”I didn’t do it. Mathew didn’t do it” Matthew says,”I didn’t do it. Krishna didn’t do it.” Krishna says,”I didn’t do it .I don’t know who did it.” 

6. Who stole your boat? 
A) John 
B) Matthew 
C) Krishna 
D) None of them.
Ans. B

7. If B occurs which must occur? 
A) D B) D and G C) G and H D) F and G E) J
Ans: A (immediate letter according to the position of English alphabet)

8. If J occurs which must have occured 
A) E 
B) either B or C 
C) both E & F 
D) B E) both B & C
Ans: B

9. Which may occurs as a result of cause not mentioned 1) D 2) A 3) F
A) 1 only 
B) 2 only 
C) 1 & 2 
D) 2 & 3 
E) 1,2,3
Ans: C

10. E occurs which one cannot occurs 
A) A 
B) F 
C) D 
D) C 
E) J
Ans: B

There is a 200 miles long tunnel. One train enters the tunnel at a speed of 200mph while the other trains enter the tunnel in the opposite direction at a speed of 1000 mph. A bee travels at a speed of 1500 mph enters the tunnel goes to and back until it reaches the train. What is the distance covered by the bee when the two train collides?
[Ans: Time taken to collide = 200/ ( 200+1000) hours = 1/6 hour Distance traveled by bee in 1/6 hour = 1500/6 = 250 miles]

11. In a society of 80 resident families who subscribe newspapers, 60% of them subscribe the Hindu newspaper, 80% of them subscribe regional language newspaper and 70% of them subscribe TOI. How many families could, at the least, be subscribing to all the three newspapers?
A) 0% 
B) 5% 
C) 10% 
D) 20%
[Ans: Shortcut method: HCF of (60%of80), (80%of80), (70%of80) = 8 = 10%]

12. If PQR = 1, RST = 0, and SPR = 0, which of the following must be zero
A) P 
B) Q 
C) R 
D) S
[Ans: D]

13. What is the simplified result of following the steps below in order?
A) 3-x 
B) X+2 
C) X-3 
D) X2-x-6
[Ans: D]

14. Two goats are tied with a rope of length 40m outside of a rectangular shed of dimensions 50m X 30m. The goats are tied to different corners which lie on the opposite ends of a diagonal of the shed. What is the area in which the two goats can eat grass, if they choose not to eat in the common approachable area?
A) 1200π 
B) 1225π 
C) 2400π 
D) 2450π
[Ans: D It is clear that 3/4th of the circle (radius 40m) is covered by each goat. So 2 goats * (area of 3 quadrants for each goat) = 2* 1200 = 2400(pie) square units As the goats do not eat in the common area the radius becomes 10m for the fourth quadrant for each goat hence (2 goats)*(area of quad. for each goat) = 2*(3.14*10*10*(1/4)) = 50pie square units hence total area is (2400+50) pie = 2450pie square units.]

15. (165)2- (164)2
A) 1 
B) 100 
C) 329 
D) 49
[Ans: (165+164)(165-164) = 329]

16.Q is not equal to zero and k = (Q x n - s)/2 find n?
A) (2 x k + s)/Q 
B) (2 x s x k)/Q 
C) (2 x k - s)/Q 
D) (2 x k + s x Q)/Q 
E) (k + s)/Q
[Ans: A]

17. A puts a share of 1/3, B puts a share of 1/2, and the remaining share is put by C, and start a business. Their total profit is Rs 4800, what is the share of A?
[Ans: {1/3 / (1/3 +1/2 + 1/6)} * 4800 = 1600]

18. What is the remainder of (3682*3684*3686) divided by 19?
[Ans: Remainder =0. Since 3686 is completely divisible by 19.]

19. Mr. Lloyd wants to fence his Square shaped land of 120sqft each side. If a pole is laid every 12ft how many poles does he need?
[Ans: 36. 1st side 120/12=10 poles,2nd side (120/12)-1=9 poles,3rd side (120/12)-1=9 poles,4th side (120/12)-2=8,so totally 36 poles.]

20. If 105 is represented as 253 in base 6, how is 253 represented in base 6?
[Ans: 1101 253%6 = 1 (Quotient = 42). 42%6 = 0 (Quotient = 7). 7%6 = 1 (Quotient = 1). 1%6 = 1 (Quotient = 1) Now write in reverse order = 1101]

21. Mr Roy found an old bill which shows that he brought 10 hens for Rs_ 67.92_ ,the first and the last digits were missing. What was the cost of each hen?
[Ans: Data insufficient. The first digit ranges from 1 to 9. The last digit also ranges from 1 to 9. So, approximately the total cost for 10 hens might be 168 to 968. So, we can say that cost of each hen might be 16.80 to 96.80 or 17 to 97 approx]

22. The population of a city increases @ 4% p.a. There is an additional annual increase of 4% of the population due to the influx of job seekers, find the % increase in population after 2 years ?
[Ans: Let x = population number After 1 year population = x*1.04 After 2 years population = x*1.04*1.04*1.04 = x*1.04^3 = x*1.124864 So after 2 years the population has increases by (1-1.124864)*100 percent or 12.48% ]

23. The ratio of the number of boys and girls in a school is 3:2 Out of these 10% the boys and 25% of girls are scholarship holders. What is the percentage of students who are not scholarship holders?
[Ans: Total no. Of students = 3x + 2x = 5x. No. Of scholarship holders are = 10% of 3x + 25% of 2x = y(say)). Therefore, No of students who are not scholarship holders are = {(5x- y)5x}*100 = 84%]

ENGLISH
1. Swiss curator Hans Ulrich Obrist talks and _____ incessantly barely sleeps and never cooks.
(a) Travelled 
(b) Travels 
(c) Travel 
(d) Is travelling
[Ans: b]

2. Along with the recent incidents of acid rains, the strong pollution level figures released today seem like it is indicative that the environment, although various reforms introduced, is not being protected enough
(a) like it is indicative that 
(b) to indicate that 
(c) indicative of 
(d) like an indication of
[Ans: a]

3. Based on his personal email account, the manager has shared the daily tasks for the team. This activity is considered unauthorized and the manager may have to face serious consequences for such unethical practices
(a) based on his personal email account 
(b) basing on his personal email accounts 
(c) by various personal email accounts 
(d) using his personal email account
[Ans: d]

4. Scientists ______ a Terminator 2-inspired 3D printer that ____ objects fully formed from a pool of goo in a matter of minutes
(a) create.....will lift 
(b) will be creating....lifted 
(c) have created.....lifts 
(d) will create....lifted
[Ans: c]

5. During the summers of 2012 and 2013, I walked more than a thousand miles on the Camino de Santiago. Also called the Way of St. James, or simply the Way, by English speakers, it is a centuries-old Christian pilgrimage path through France and Spain. In each of the past few years, between 183,000 and 273,000 people from around the world travelled the route, which runs through cities, across mountains, and along Roman roads. It ends at the cathedral in Santiago de Compostela, where the supposed remains of St. James, one of Jesus Christ's Twelve Apostles, are enshrined
(a) The Way is famous because it leads to the burial place of St. James, one of Jesus’s twelve apostles 
(b) The walk on the Camino is called the Way because it is believed that this path often shows a way to people’s problems 
(c) People generally walk the Way in the name of Christian faith 
(d) The only way to reach the cathedral in Santiago de Compostela is through the Way
[Ans: c (due to word “old-Christian pilgrimage path ]

LOGICAL REASONING
1. Which letter should be in place of question mark?
B C D A E C F A ?
(a) A 
(b) B 
(c) C 
(d) D
[Ans: b B+C+D = 2+3+4 = 9 A+E+C = 1+5+3 = 9 F+A+B = 6+1+2 = 9]

2. College first year students were asked to know about college presidential elections and vote for their preferred candidate. What is the most logical question that the students want an answer for
(a) What are the manifestos of the presidential candidates 
(b) Which candidate has the majority support as per the college surveys 
(c) How are historical performance and credibility ratings of the candidate 
(d) To which college association does the presidential candidate belong to
[Ans: b]

* To get answers and more, download the MU-Sigma Aptitude English Reasoning Solved Placement Papers PDF.

My elder son, Nareddula Rajeev Reddy (NRR) is the author of this site, posts the useful and helpful materials. Get in touch…

We welcome your discussions / requests / suggestions...
EmoticonEmoticon